Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2010 06:11 - Приказка без край
Автор: mednorog Категория: Изкуство   
Прочетен: 9652 Коментари: 3 Гласове:
35


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Приказка без край

Бастиян Букс (в книгата на Енде името е Бастиян Балтазар Букс) е мечтателно момче. Един ден, преследван от побойници, той попада в книжарницата на господин Кореандър. Той пожелава книгата („Приказка без край“), която господин Кореандър чете и я взема, въпреки предупрежденията на книжаря. Когато стига до училище, Бастиян открива, че е закъснял, отива на тавана и започва да чете.

Приказната страна Фантазия е в беда. Странна сила, наричана „Нищото“ настъпва от всички страни и унищожава всичко. Обитателите на Фантазия търсят помощ от своята владетелка, Детската царица, но тя е смъртно болна. Младият Атрею е изпратен да потърси лекарство и преживява многобройни приключения.

Докато чете, Бастиян осъзнава, че ключът към спасението на Фантазия се крие в него самия.

  • Бастиян Букс (Барет Оливър): Момче с развито въображение, което открадва вълшебната книга „Приказка без край“ от книжарницата на господин Кореандър. Скоро след като започва да я чете, разбира че от него зависи спасяването на Фантазия.
  • Атрею (Ноа Хатауей): Главният протагонист в „Приказка без край“, десетгодишен индианец. Изпратен е с коня си Артекс да търси лекарство за Детската царица, която е болна.
  • Детската царица (Тами Стронач): Владетелката на Фантазия. Смъртно болна, заради появата на Нищото.
  • Драконът на щастието: Спасява Атрею от Гморк в Блатата на Скръбта и става негов приятел и спътник.
  • Гморк: Върколак, който преследва Атрею, за да му попречи да спре Нищото.
  • Нищото: Тайнствена тъмна сила, която разрушава Фантазия. Създадено е от нещастието на онези, които нямат надежди и мечти. Единственият начин да бъде унищожено е Детската царица да получи ново име от човешко дете.
  • Господин Кореандър (Томас Хил): Собственик на книжарница. Той забранява на Бастиян да взема „Приказка без край“, но момчето не го послушва, като обещава да я върне.
  • Господин Букс (Джералд МакРейни): Бащата на Бастиян, който е вдовец и се безпокои за детинското поведение на сина си.
  • Побойниците: Три момчета-побойници, които не харесват Бастиян и го преследват. В края на филма Бастиян успява да получи възмездие с помощта на Дракона на Щастието.
 Филмовата адаптация покрива само половината от историята в едноименната книга.
  • Продълженията Приказка без край II: Следващият епизод и Приказка без край III са с други актьори и режисьори, използват само елементи от книгата на Михаел Енде и далеч не успяват да постигнат успеха на филма на Волфганг Петерсен.
  • Преобладаващата част от филма е снимана в Германия, с изключение на сцените с Барет Оливър, които са снимани в Канада.
  • Това е най-високобюджетният филм на Германия за времето си.
  • Авторът на книгата „Приказка без край“ смята, че филмовата адаптация твърде много се разграничава от оригинала и поисква да се спре продукцията или да се промени заглавието. Това не става и той повежда съдебно дело, което губи. Успява да се споразумее името му да не присъства в началните надписи, но то се появява във финалните.







Гласувай:
35



Следващ постинг
Предишен постинг

1. culture - Тази приказка е вълшебна.
11.05.2010 21:24
Тази приказка е вълшебна.
цитирай
2. анонимен - prikazka bez krai i t1potiq bez krai
06.12.2010 16:40
trqbva da pravq sbit prerezkaz na prikazka bez krai pls pi6ete go vednaga ako znaete





цитирай
3. mglishev - Страхотна книжка
17.01.2011 03:40
и много симпатичен филм :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mednorog
Категория: Видео
Прочетен: 115584
Постинги: 8
Коментари: 45
Гласове: 871
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930