Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2010 02:56 - Чудовища
Автор: mednorog Категория: Изкуство   
Прочетен: 13334 Коментари: 6 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ДРАКОН /Змей, Ламя, Хала Обща символика: Драконът е митично чудовище, присъстващо в културите на почти всички цивилизации. Като демоничен символ той се отъждествява с образа на змията. Думата "дракон" идва от гръцката DRAKON, произхождаща от DERKOMAI, със значение на "гледам", "фиксирам с поглед". Действително, някои дракони се характеризират със своя страшен поглед, като Горгоната Медуза, която според легендата вкаменявала с поглед. Образът на всевиждащия дракон от друга страна е символ на разкритието и на философския камък. В библейските и християнските традиции драконът е олицетворение на Антихриста, въплащение на Сатаната и варварщината (виж Новия Завет, Окровение на Йоана, гл. 13). В Християнството смазаните глави на чудовищата (драконите, Левиатана*) символизират победата на Христос над злото: "Ти си смазал главите на морските чудовища. Ти си строшил главите на Левиатана. Дал си го за ястие на людете, находящи се в пустинята". (Псалми, Псалм 74, 13-14). Драконите представляват също армията на Луцифер, противопоставена на ангелската армия на Бога.   В историята на вярванията, свързани с дракона, Пиер Карнак различава три големи етапа, три "епохи" на Дракона:
- епоха на Космическия Дракон – изражение на силата на природата и Богът-Дракон;

- епоха на Дракона-Пазач – символ на предпазващия принцип;
    - епоха на лошия и Злокобния Дракон – олицетворение на злото.

Драконът символно се свързва с четирите елемента:
  - принадлежи към земята посредством своята същност на влечуго и това, че понякога живее сред скали и в пещери;
- принадлежи към небесния свят, посредством своите крила
  - принадлежи към водния свят, защото обитава най-често водни пространства – реки, езера, морета;
- свързан е с огъня и огнената стихия посредством способността си да бълва огън или реки от лава.
Драконът неслучайно е почитан в Китай, където му придават особено място и значение. Там той е символ на императивната небесна мощ и на царската сила, олицетворение на кралските функции и ритмиката на живота, гарантиращи порядък и благополучие. По тази причина Др. е станал емблема на китайските императори, където е проява на тяхната пълна власт. Небесен и хтоничен (земен), пазач на водите и бълващ огън, едновременно символ на ИН и ЯН началото, китайския дракон обединява противоположните принципи в света – огън и вода, небе и земя. В Китай драконите са част от основополагащите митове на китайската цивилизация, където всички велики императори са царували под знака на дракона и се наричали "Син на Дракона". Дори в не толкова далечната 1894 г. губернаторът на провинция Мук Ден забранил строежът на железница, защото се вярвало, че на определеното място живеел дракон и имало опасения, че влаковете щели да строшат гръбнака на чудовището. Гръцката митология също е изпълнена с драконови същест- ва: Тифон – син на Гея и Тартар, диво хтоническо чудовище със сто глави; Хидрата от Лерна; Злата триглава Химера - дете на Ехидна и Тифон; Цербер – триглавото куче на Ада; Сфинкс – с лице и гърди на жена, тяло на лъв и крила на птица; Ладон – дракон-пазач на златните ябълки в градината на Хесперидите, убит по-късно от Херакъл; Сцила – шестоглав пещерен дракон; Харибда – чудовище на водовъртежа и т.н.   Всички изброени митични драконоподобни чудовища символизират опасности от различен вид, с които хората и героите трябва да се сблъскат и да преодолеят. В по-широк психологически контекст драконът може да се разглежда като огледало, което отпраща човека към образа на скритата му природа. Съкровищата, скрити в дълбоките пещери, пазени от дракони олицетворяват скритото сърце на Земята, на матрицата или на самия герой. Процесът на търсене на тези съкровища, сблъсъка с драконите-пазители отразява вътрешния живот. Самите чудовища символизират най-дълбоко спотаените желания, съмненията и страховете на човека, които му пречат да достигне до истинската същност на нещата. Изразът "влизам в пещерата на дракона"означава да навлезеш най-дълбоко в себе си и да се подготвиш за срещата със светлината след много препятствия. Българска обредност и символика: Образът на дракона у нас е познат в три разновидности – Змей, Ламя и Хала.

ЗМЕЙ:
Митично същество от времето на славянското езичество. Прилича на много голяма змия, в повечето случаи с криле, с няколко глави и с различна, предимно отрицателна натовареност на значенията. Зм. Е един от основните противници на гръмовержеца Перун. Змеят е основен космогоничен персонаж, изпълняващ функцията на посредник между земното и небесното начало. В народните представи всички небесни атмосферни процеси и явления се дължат на змейове и хали, които водят борба помежду си. Така например: змейовете водят облаците и градушките; светкавиците и гръмотевиците представляват крилати и огнени змейове; сушата понякога се дължи на змей, който е заключил подземната и небесната влага; небесната дъга в определени случаи се асоциира със змей, който пие вода от морето и щом се напие с нея и започва да вали дъжд.   Според поверията Зм. живее във високопланински пещери, където пази дъждовете и ветровете. От връзката на змей със селска мома се раждат деца-змейчета, известни като "Витяци" и "Юнаци", надарени с необикновена физическа сила и красота, призвани да убият Халата (Ламята). Народните вярвания обясняват произхода и анатомията на змея по различни начини, където: змеят е хибрид между красив момък от кръста нагоре и шарен смок от кръста надолу; той произхожда от гущер, змия или риба, живели 40 години и не са видени от човешко око; змеят се излюпва от яйце, снесено и измътено скришом от кокошката; в змей се превръща недоубит или вдигнат от вихрушка смок. Главата на змея е като на орел или на кокошка, тялото му е покрито със златисти люспи, а опашката му е рибена или змийска.
ЛАМЯ:
  Според древногръцката легенда, някота Ламята била любов-ница на Зевс, но след като ревнивата Хера убила детето й, тя била принудена да се крие в пещера и се превърнала в кърваво чудовище, похищаващо чужди деца. В българските народни представи ламята е чудовище подобно на Змея и Халата, носител на женското начало и често осмисляно като сестра на змея. Ламята прилича на огромен гущер с дълга опашка, кучешка глава и крила. Тялото й е покрито с жълти люспи и има по три или седем глави. Живее в планински пещери или езера, пази водите им и ги пуска на хората само ако й принесат човешка жертва. Ламята води битки със Змея в небето, в резултат на което се получават светкавици, гръмотевици, градушки и поройни дъждове.
В българския песенен фолклор мотивът за борбата между триглавата Ламя и Св. Георги се ползва с особена популярност. След като светецът посича чудовището от него потичат три реки - от мляко, вино и пшеница, сюжет с широко отражение в църковната иконопис.

ХАЛА
  Думата е също от гръцки произход и означава "градушка". Халата е митичен свръхестествен персонаж, олицетворение на природните стихии – бури, порои, градушки, живеещ в планински дерета и пещери, пазещ облаците, дъждовете и ветровете. В народното съзнание халата представлява змиеподобно чудовище с шест крила и дванадесет опашки, която щом полети към небето причинява разваляне на времето, а от опашката й се изливат поройни дъждове. Вярва се, че когато се святка и започне да се гърми или се зададат градоносни облаци, то тогава орелът или добрият змей води битка с халата.

imageimage







Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kozanostra - Ти виждал ли си такива чудовища?
19.05.2010 17:59
Ти виждал ли си такива чудовища?
цитирай
2. teslata - Това е вълнуващо. Сори, повече не ...
19.05.2010 22:40
Това е вълнуващо. Сори, повече не можах да измисля!
цитирай
3. greatman - Големи зверове са това. Ще внимавам ...
21.05.2010 00:05
Големи зверове са това. Ще внимавам да не ме срещнат.
цитирай
4. lionheart - Хората обичат да преправят нещата ...
25.05.2010 12:54
Хората обичат да преправят нещата по свой начин - така по-лесно ги разбират.
цитирай
5. karambol5 - Написаното е страхотно :)) из...
28.05.2010 20:55
Написаното е страхотно :))
изживявам се като...дракон ..често...:)))
цитирай
6. mglishev - А драконите от германо-скандинавската митология
17.01.2011 03:39
най-често са безкрили и безкраки (като змии). Понякога бълват огън или пък зъбите им са отровни. Най-прочутият скандинавски дракон Фавнир може и да говори :)
Обикновено пазят съкровища. Всъщност драконът за германите е ужасяващо създание, което е свързано винаги с гробници, богатство и кръвопролитие. Тръпки да го побият човек :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mednorog
Категория: Видео
Прочетен: 115434
Постинги: 8
Коментари: 45
Гласове: 871
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031